dimecres, 27 de març del 2013

Fem la mona

No podem perdre la tradició i per quart any consecutiu a la biblioteca fem la mona.
Els ingredients són ben fàcils, imaginació, alegria i un gran somriure.

En primer lloc hem pintat els ous amb moltes coloraines.

 En segon lloc l'hem decorada amb sucre de colors.


 Li hem posat un llaç ben bonic.


I de bona que estava l'hem tastat.

Bones Pasqües!

divendres, 22 de març del 2013

Biblioteca Digital de Roquetes


Coneixes la Biblioteca Digital de Roquetes? 



Et convidem a donar-hi un cop d’ull, trobaràs notícies d’actualitat, notícies de fa anys, cartells, tots els programes de les Festes Majors de Roquetes i de la Raval de Crist, la revista de Roquetes des del primer número, i fotografies, moltes fotografies antigues i actuals, entre moltes altres coses.

Per fer les cerques només cal que posis una paraula a la casella de cerca i el sistema et recuperarà tot allò que hi estigui relacionat. És molt fàcil, i hi pots trobar notícies i imatges sorprenents.

Si estàs interessat en alguna cosa en específic, si tens problemes a l’hora de fer les cerques, no dubtis en posar-te en contacte amb natros. T’ajudarem i t’ho explicarem.

Com sempre, moltes gràcies per tot!
Ens veiem!

dijous, 21 de març del 2013

Es necessiten petons

Es necessiten petons, de l'autora Gemma Lienas i la il·lustradora Àfrica Fànlo.




La Rita va al parc i descobreix una caseta amb un rètol que li crida l’atenció: “Es necessiten petons i carícies”. La senyora que se n’ocupa li explica que els recull per dur-los a qui els necessita. La Rita creu que no totes les persones tenen necessitat de petons i carícies però la fada la convenç: són tan importants com menjar i dormir. La Rita demostrarà a la Quica, una nena que sempre fa mal i molesta els altres i que diu que li fan fàstic els petons i les carícies, que ella no és cap excepció i que el contacte físic és fonamental per a totes les persones.





La Rita ens explica que hi ha petons de vaca, petons de papallona, petons de sargantana i petons d'esquimal.
Si algú està trist, regala-li un petó, una abraçada.
Podríem viure sense petons? Sense moixaines?



20 març 2013. Punyeta Radiofònica


Punyeta Radiofònica de la setmana, agenda, novetats, activitats, propostes, exposicions....

Podeu escoltar-la  AQUÍ





dimecres, 20 de març del 2013

Amb el balcó ple de flors i de poesia!!

Avui hem celebrat l'arribada de la primavera i també que demà és el Dia Mundial de la Poesia i el resultat ha estat espectacular!!

El balcó de la biblioteca ben ple de testos de flors, alimentats amb poesia!!

Feliç primavera i feliç dia de la Poesia, que és demà...

dimarts, 19 de març del 2013

Últimes novetats


Una visió dels inicis del monestir de Santa Maria de Montserrat, dels primers temps de l’Scriptorium, amb el cant del ventre de la terra que donarà lloc a l’Escolania, a través d’uns personatges que conformen el fresc extraordinari d’una terra de frontera, la Catalunya que s’expandia cap al sud per assolir la seva plena identitat com a poble. 
A començament del segle xi, l’abat Oliba pren una decisió que trastoca l’ordre establert. Un petit grup de monjos s’instal·la en una de les ermites amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l’exsoldat del comte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés, que es debat entre dos futurs excloents: l’espiritualitat transformadora d’en Basili, l’eremita, contra el poder mundà de l’Església. 



Coia Valls recrea amb la seva magistral minuciositat un episodi perdut de la nostra història. Tot un homenatge a la muntanya de Montserrat i al mar que va ocupar aquest territori màgic en el despertar dels temps.






La selva tropical sembla contenir l'alè en la calor humida del capvespre. Asseguda davant la seva cabana, l'Elianta mira en Sandro, que s'apropa a ella. Per què aquest estrany misteriós s'acosta per destruir la pau i la serenitat de la seva tribu? Què han fet ells per merèixer-ho? La determinació de l'Elianta per salvar els seus és cada vegada més gran, i no permetrà de cap de les maneres que aquest intrús acabi amb la felicitat del seu poble.
















En ple Renaixement, en Joan i l’Anna regenten una llibreria que es converteix en el centre de les intrigues de Roma. L'establiment és un símbol del clan català dels Borgia, que governa la ciutat amb mà de ferro, i, per tant, un objectiu a destruir per part de les grans famílies romanes que ordeixen la caiguda del papa Alexandre VI i dels seus ambiciosos fills Joan, Cèsar i Lucrècia. 
En Joan i l’Anna són feliços malgrat les traïcions, els complots, els adulteris, les guerres i els assassinats que els envolten. Però en Joan de Borgia, un jove que no accepta negatives i en qui el seu pare, el papa, ha delegat tot el seu poder, s'encapritxa de l'Anna. A partir d'aquest moment en Joan i l’Anna s'hauran d'enfrontar, també, al poder dels seus protectors, els Borgia, per salvar el seu amor, la seva família i la seva dignitat. 

Aquest és l'inici d'una gesta que portarà el llibreter a lluitar al costat del Gran Capità per la conquesta de Nàpols, a convertir-se en frare per enderrocar Savonarola a Florència, a enfrontar-se a la Inquisició i a la pesta a Barcelona, a lluitar contra naus corsàries a la Mediterrània i a participar en les misèries, la glòria i la caiguda d'uns personatges fascinants i únics en la història: els Borgia.


dilluns, 18 de març del 2013

L'hora dels més petits

Divendres passat vam començar una nova activitat, un taller per introduir els llibres amb els més petits, xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys. Per al primer dia vam preparar una sessió que ja havíem fet l'any passat i que va molt bé per entendre la filosofia dels nous lectors: els pares s'han de posar al mateix nivell que els petits, sense condicionar-los en el contingut, només en la manera de fer servir els llibres.
Per això vam tornar a portar els llibres de Bruno Munari i  de Katsumi Komagata. Una joia de llibres que no tenen lletres! I que així no es poden explicar... els hem d'entendre a la vegada que ho fan els petits.


A partir d'aquí encetarem una nova activitat, que es dirà L'hora dels més petits i que farem cada quinze dies, el primer i el tercer divendres de cada mes, de 5 a 6 de la tarda. Anirem treballant amb llibres de formats especials i anirem introduint petits contes que els vagin estimulant les ganes de mirar llibres i més endavant, llegir-los!


Creem un ambient tranquil, net i ens anem passant els llibres, a la vegada que compartim experiències lectores. Els petits han d'anar acompanyats d'almenys un adult i a poc a poc anirem aprenent a descobrir què s'amaga dins els llibres!!

dissabte, 16 de març del 2013

Dia Internacional de la Dona Treballadora

El passat 8 de març a Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà, es van dur a terme un seguit d'activitats per commemorar la diada. 

La presentació i inauguració de l'exposició Dones d'Empresa de l'ICD va anar a càrrec de la regidora de Qualitat de Vida, Maribel Belmonte. 
Una xerrada a càrrec de Dolors Queralt, presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre sota el títol "Encara som a temps"..., seguit de la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones a càrrec de Rosa Sancho, Presidenta de l'Associació de Dones de Roquetes. 

L'exposició Dones d'Empresa, vol fer més visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir a enriquir l'activitat econòmica del país. Aquesta exposició, es podrà visitar a la biblioteca fins el 20 de març.

A continuació podeu escoltar la xerrada "Encara som a temps" a càrrec de la Dolors Queralt, Presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre. 




divendres, 15 de març del 2013

Algunes de les novetats a la biblioteca...

"Ainhoa ​​Elizasu va ser la segona víctima del Basajaun, encara que llavors la premsa encara no ho deia així. Va ser una mica més tard quan va transcendir que al voltant dels cadàvers apareixien pèls d'animal, restes de pell i rastres dubtosament humans, units a una mena de fúnebre cerimònia de purificació. Una força maligna, tel · lúrica i ancestral semblava haver marcat els cossos d'aquelles gairebé nenes amb la roba esquinçada, el borrissol púbic rasurat i les mans disposades en actitud virginal. "












“Dos mons, dues cultures, tres vides plenes de dilemes. La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l’aixopluc del baobab de la infantesa s’ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel.
Efectivament, la Binta, la millor estudiat de l’institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la família: s’ha enamorat d’un noi blanc, s’avergonyeix de l’analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d’ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’involucra perillosament.”





 “El gener de 1748, una dona negra passeja pels carrers de Sevilla. Enrere ha deixat un passat esclau a la llunyana Cuba, el fill al que mai tornarà a veure i un llarg viatge en vaixell fins les costes espanyoles. Caritat ja no té un amo que li doni ordres, però tampoc un lloc on aixoplugar-se, quan es creua en el seu camí Milagros Carmona, una jove gitana de Triana per les venes de la qual corre la sang de la rebel·lia i l’art dels de la seva raça.”



"1959
En un calorós dia d'estiu, mentre la seva família es va de pícnic al rierol de la seva granja a Suffolk, l'adolescent Llorer s'amaga a la casa de l'arbre de la seva infància, fantasiejant amb un noi anomenat Billy, una fugida a Londres i un futur grandiós que espera amb impaciència. No obstant això, abans que aquesta tarda idíl · lica toc a la seva fi, Llorer presenciarà un crim aterridor que ho canviarà tot.
2011
Sent ja una actriu cèlebre, Llorer es veu aclaparada per les ombres del seu passat. Assetjada pels records i el misteri del que va veure aquell dia, torna a la llar familiar i comença a desenredar cada racó de la seva memòria a la recerca d'aquella història. Una història de tres desconeguts procedents de mons molt diferents-Dorothy, Habitatge i Jimmy-que coincideixen al Londres dels anys de la Segona Guerra Mundial i les vides quedaran unides de forma funesta i inexorable.
Alternant els anys trenta, els cinquanta-aquest, L'aniversari secret és un relat fascinant de misteris i secrets, teatre i farsa, d'un assassinat i d'un amor imperible"














dimecres, 13 de març del 2013

El conill a la lluna

Avui hem anat fins a l'Índia per a trobar un conte ple d'amistat, amor, espiritualitat, màgia... i d'animals. El conill, l'elefant, el mico i la llúdria com a amics inseparables i  a més el tigre, el cocodril, el llop, el voltor... No en faltava cap i tot en un fantàstic bosc, ple de flors i arbres.
I el més important, hem obtingut la resposta a perquè hi ha un conill a la lluna quan mirem la lluna plena!


La setmana que ve no us perdeu la celebració del Dia Internacional de la Poesia!! Com sempre el dimecres a les 17,15h. Fins aviat.

La Punyeta Radiofònica 13 de març de 2013


Avui hem cavalcat per les ones amb el cavall d'Antena Caro per posar-nos al dia de les propostes culturals que us oferim a través de la Biblioteca i de les que hem cregut oportú destacar-vos. Com sempre hem sentit música del fons de la biblioteca i avui estàvem certament nostàlgics en sentir això:



Ja ha plogut!!

Després de repassar l'agenda de la biblio i la de Roquetes hem fet un petit recull d'actes destacats a les Terres de l'Ebre. Com les activitats del Tortosa English Festival que fan el cap de setmana.

Sobre les novetats que ens han arribat, us hem parlat del DVD 'Los idus de marzo'.



Sembla interessant!!

També hem repassat les novetats en novel·la que van arribant, tot preparant sant Jordi, que ja s'acosta...

Temps d'innocènciaPlans de futurL'estiu que comença. Premi Ramon Llull 2013         Les torres del cel



Tot un munt de llibres on poder-te submergir!! I encara n'arribaran més.
Al final del programa, també us hem parlat en la nostra secció de Notícies en xarxa, d'un web prou interessant, sobretot per a qui té mascotes a casa. Es tracta d'Animalvitae.com on podeu registrar-vos i gaudir dels avantatges que allà us ofereixen, com recordatoris de vacunacions, visites, etc... Molt pràctica!

dijous, 7 de març del 2013

El meu Arc de Sant Martí

Amb el títol El meu Arc de Sant Martí ens hem endinsat en el món dels colors i hem deixat volar la imaginació.

Text del Jordi Seguí i il·lustracions de l'Ignasi Blanch. Editat amb motiu del centenari de l'Observatori de l'Ebre (1904-2004).
Adreçat als infants i amb l'ànim d'apropar-los a la ciència i estimular-los  la curiositat per la natura.



"En aquest conte un nen troba respostes als enigmes de la naturalesa a través de la ciència, com l'Observatori de l'Ebre des de fa cent anys"
















Després de la lectura ens hem divertit fent l'activitat!
A la pregunta: Què et suggereix el color roig?  Les respostes han estat: foc, poma, maduixa,...
I el color groc? Les respostes han estat: girasol, plàtan, el sol...
Així han visualitzat els nens un color.
Però....i amb el tacte i gust, en quin color penses? Així que hem provat dolç, salat, amarg, i hem tocat terra. Les respostes han estat molt variades i divertides.



dimecres, 6 de març del 2013

Els músics de Bremen a la biblio!

Avui, de camí de Bremen (Alemanya), han passat per la Biblioteca de Roquetes els famosos músics, el ruc, el gos, el gat i el gall!! Ens han fet passar una tarda genial i els xiquets i xiquetes han xalat de valent. No us en perdeu cap més!! Cada setmana a les 17,15h en dimecres tenim activitats infantils a la biblioteca!!







La setmana que ve més contes d'animals, elles han xalat moooolt, i tu?