divendres, 19 d’octubre del 2012

I el guanyador és....


Aquests dies estem de premi literaris. Començàvem sabent el guanyador del Nobel de Literatura 2012.
Aquest ha estat per al xinès Mo Yan, sota aquest pseudònim que significa 'no parlis' en xinès, amaga el nom Guan Moye, que es va fer famós gràcies a l'adaptació cinematogràfica de la novel·la 'El sorgo roig'.
Nascut l’any 1955 a la província de Shandong en el si d’una família d'agricultors, va deixar l’escola i des de treballar en un fàbrica que produïa petroli fins unir-se a l’exèrcit, per acabar de professor al departament de Literatura de l’Acadèmia Cultura de l’Exèrcit.
En els propers mesos es comercialitzarà la novel·la “Canvis” de la mà d’Edicions 62. En aquesta obra l’autor personalitza els canvis polítics i socials de les darreres dècades al seu país a l’estil autobiogràfic.
Mo Yan s’ha convertit en un fenomen de masses a la Xina, ha estat batejat amb el nom “Mo-mania”.
L’acadèmia ha definit l’obra de Mo Yan com que "aconsegueix en les seves obres conjugar amb realisme lucinatori, llegendes, històries i elements contemporanis"
El guardó, més ben dotat del món, se li farà entrega el proper 10 de desembre a Estocolm.

Mo Yan
El segon guardó literari més ben dotat del món després del Nobel és el Premi Planeta, en la 61a edició ha estat per a l’autor Lorenzo Silva amb el títol “La marca del meridiano”.
Nascut a Madrid l’any 1966. Abans que escriptor ha estat auditor de comptes, assessor fiscal i advocat fins l'any 2002. Guanyador del Premi Nadal l’any 2000 amb l’”Alquimista impaciente”.
Silva ha explicat que la novel·la és "la història d'uns homes que van creuar una ratlla que mai no havien d'haver creuat", la que separa "la conducta digna de la indigna". Silva, que habitualment situa les seves novel·les a Madrid, aquest cop fa que el protagonista hagi de viatjar a Barcelona per resoldre un crim en una ciutat on va viure anteriorment.
El defineixen com autor prolífic, de vocació popular i molt atent a les noves tecnologies.

Lorenzo Silva
No menyspreat és el premi finalista del Premi Planeta, ha estat per a Mara Torres amb el títol “La vida imaginaria”.

Enhorabona als guanyadors i a llegir s’ha dit!