divendres, 15 de juny del 2012

Novetats estiu 2012

Jo he servit el Rei d'Anglaterra de Bohumil Hrabal



Ple de candor i d’un amoralisme sorprenent, Jo he servit el rei d’Anglaterra és un llarg i esplèndid monòleg sobre la grandesa i la decadència. Jan Díte és un cambrer d’un cafè de Praga que està disposat a tot per fer-se milionari. A partir d’aquest nus argumental, Hrabal ens passeja per la Bohèmia dels anys vint i l’acompanya el jove proletari fins a l’ocupació alemanya i la comunista (el 1968), en un relat al mes pur estil rabelaisià, ple d’escenes hilarants. Però les aventures i desventures d’aquest personatge de la picaresca centreeuropea, plantejades en clau grotesca, no han d’enganyar sobre l’abast i l’ambició d’aquesta gran novel·la, que tracta temes com el col·laboracionisme, la guerra, l’arribada dels comunistes al poder, i que constitueix una brillant reflexió sobre la condició humana.

Monika Zgustova, amiga i biògrafa de Hrabal, és la còmplice perfecta d’aquesta operació de recuperació d’un autor txec esdevingut clàssic.
Una tendra donzella de Joyce Carol Oates





Katya Spivak, una jove de setze anys, fa de mainadera durant l’estiu al port de Bayhead, Nova Jersey. Marcus Kidder, amb vora setanta anys, és un artista de la localitat molt respectat, un home elegant i educat que amaga un propòsit fosc sota una aparença benintencionada. L’interés que té el senyor Kidder per ella afalaga Katya, qui, provinent d’una família des­estructurada, no s’havia sentit tan estimada mai. Els regals cars, els diners, la proposta de pintar-la, el descobriment d’uns llibres infantils preciosos dels quals és autor... tot plegat fa que Katya no puga evitar sentir-se atreta per ell. Però, d’una manera quasi imperceptible, la relació entre tots dos va canviant i res no serà tan innocent com semblava al començament. 
 En aquesta novel·la inquietant, Oates barreja una tensió creixent amb la crítica subtil a la burgesia de la costa est americana, mentre la trama avança d’una manera inexorable cap a un final tan imprevisible com terroríficament poètic.