dijous, 11 de novembre del 2010

Premi Planeta 2010 a la Biblioteca de Roquetes

L'escriptor Eduardo Mendoza ha guanyat el Premi Planeta 2010 amb la novel·la 'Riña de gatos. Madrid, 1936', presentada amb el títol 'La muerte de Acteón' i el pseudònim de Ricardo Medina. 


Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943). Es donà conèixer amb La verdad sobre el caso Savolta (1975), novel·la molt elaborada que tingué un gran èxit i per la qual li fou concedit el premi de la Crítica, convertint- se en un dels símbols de la renovació literària de l'Espanya postfranquista. Desenvolupà en clau de farsa algunes de les seves més hilarants troballes estilístiques a El misterio de la cripta embrujada (1979) i El laberinto de las aceitunas (1982), a les que seguiren La ciudad de los prodigios (1989), Sin noticias de Gurb (1991), El año del diluvio (1992) i l'obra teatral en català Restauració (1990) i Els llims o la visitació de la felicitat (1997). El 1998 publica Una comedia ligera per la qual rep el premi al Millor Llibre Estranger a França. Les darreres novel·les publicades han estat La aventura del tocador de señoras i El asombroso viaje de Pomponio Flato.
El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i enguany el Premi Planeta.



Un anglès anomenat Anthony Whitelands arriba a bord d'un tren al convuls Madrid de la primavera de 1936. Haurà d'autenticar un quadre desconegut, pertanyent a un amic de José Antonio Primo de Rivera, el valor econòmic del qual pot resultar determinant per afavorir un canvi polític crucial en la història d'Espanya. Turbulents amors amb dones de diferents classes socials distreuen el crític d'art sense donar-li temps a calibrar com es van multiplicant els seus perseguidors: policies, diplomàtics, polítics i espies, en una atmosfera de conspiració i d'aldarull.
Els excepcionals dots narratius d'Eduardo Mendoza combinen a la perfecció la gravetat dels esdeveniments narrats amb la presència, molt subtil del seu conegut sentit de l'humor,  ja que tota tragèdia és també part de la comèdia humana.