dimecres, 31 de març del 2010

Fem la mona!


Dijous 1 d'abril a les 17.30h
Aquest any ens hem decidit a fer la mona, així que vine a l’hora de sempre de les nostres activitats infantils, a les 17’30 hores.

Només cal que portis les ganes de passar una bona estona, pintarem amb els dits i elaborarem una mona d’allò més divertida.

La mona de Pasqua és molt tradicional a Catalunya, València i Múrcia. Al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el número d’ous que tenia la mona corresponia a l’edat del nen fins a arribar als 12 anys. En aquest moment, potser com a punt final d’aquests obsequis el número d’ous era de 13. Antigament, la mona de Pasqua era coneguda com a coca de Pasqua.

La mona és una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències ja per fi s’han acabat.

És a mitjans del segle XIX quan les mones perdent tota la seva senzillesa i la seva presentació es torna més complicada i més sofisticada.

Avui en dia no queda gaire clar l’origen de la paraula mona, el que si podem afirmar es que prové de la paraula munna, que en àrab vol dir regal, i era i encara és el regal del padrí el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida i que el fillol anava directament a recollir-la a casa del seu padrí després de la missa. La mona servia per a postra per a tota la família i també era costum en alguns llocs que el nen recités un vers.

El que encara és conserva de les mones originals és l’ou, avui en dia de xocolata, i això es deu al seu simbolisme, l’ou de les mones representa el principi de la vida.

Les mones d’avui en dia no s’assemblen gens a les de fa un segle, el que si podem dir i assegurar, és que la mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades a la nostra cultura i de les que més a perdurat a tot arreu de Catalunya.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
per a fer la mona, hem de portar algun ingredient de casa?

Ahh, i felicitats per l'activitat!

Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà ha dit...

No cal que porteu res, ho posem tot natros, només cal que portesseu les ganes...i la gana de casa.
Fins demà?

Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.