dilluns, 1 de març del 2010

Aquesta setmana hem llegit...

La Solitud de Patrícia de Carles Quílez (La Magrana)


Carles Quílez. La solitud de Patrícia: Una novel·la de ficció creada a partir d'una història real. Barcelona: La Magrana, 2009 (Les ales esteses; 270). ISBN: 978-84-9867-563-4


Patrícia Bucana és una periodista de successos jove però de la vella escola. És una bona professional, incisiva, punyetera... Tan entregada que el cos la comença a avisar que potser s'ho hauria de prendre tot amb més calma. Les seves fonts als Mossos d'Esquadra li filtren la notícia de la seva vida, un búfal blanc, segons l'argot de la professió: dos individus de nacionalitat francesa han estat detinguts prop de Barcelona amb un poderós i sofisticat armament quan presumiblement es disposaven a perpretar un magnicidi. Paral·lelament, els mateixos mossos intenten capturar un violador i assassí de prostitutes que actua als voltants del Camp Nou.

Patríca descobreix aviat que algú molt poderós vol fer ombra sobre els dos assumptes i s'hi acaba involucrant més enllà de l'aspecte professional, posant en perill la pròpia vida. Descobrir la veritat es converteix en una aventura de continuat qüestionament personal i d'autoafirmació en què haurà de posar a prova els seus principis i obligacions com a periodista i els seus objectius vitals.

El premi Crims de Tinta va ser instituït l'any 2008 pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya amb els objectius de commemorar els 25 anys de la Llei de creació del cos de Mossos d'Esquadra; celebrar la culminació del seu desplegament territorial; fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials del Departament; aprofundir en la integració social dels fets policials, i apropar la cultura i la policia.

La solitud de Patrícia, de Carles Quílez, va resultar guanyadora en la segona edició del premi, de 2009, segons el veredicte d'un jurat format per Paco Camarasa, Jordi Canal, Mercè Claramunt, Àlex Martín Escribà i Isabel Obiols.