dimarts, 24 de novembre del 2009

NOVETATS PER A TOTS




Andrew Wittaker, que sobreviu a base de llaunes, pastisseria industrial i vodka, és l'editor d'una revista literària modesta però molt cuidada, Soap: A Journal of the Arts. A través d'aquesta revista, espera atiar el foc de l'excel·lència literària publicant relats de viatges com Els vàters d'Annapurna o la poesia invertida de Wildercamp..., però la vida no és fàcil quan t'empaiten els deutes, una exmuller exigent, uns autors desesperats, uns llogaters sonats i la pròpia manca de perspectives.




En Jordi viu al garatge d’una casa adossada, la seva dona es comporta com si fos adolescent i la seva filla està a punt de casar-se amb un pelao que condueix una retroexcavadora. Entranyablement ridícul, instal·lat en una crisi d’identitat permanent, en Jordi volia ser artista però ha acabat treballant de fotògraf de boda. Al llarg del casament de la seva filla, fa memoria del seu passat, que inclou un castell, un joc, una mort i un Empordà que no és de postal. En Jordi busca una sortida al seu estancament, però no s’adona que les coses encara poden anar molt pitjor.




Ens trobem en ple segle XIX al bell mig de la zona fronterera que separa Mèxic dels Estats Units. Les autoritats mexicanes i de l?Estat de Texas organitzen una expedició paramilitar per eliminar el major nombre d?indis possible. És el que s?anomena El Grup Glanton, que té com a líder espiritual el jutge Holden, un home dur, violent i cruel que està convençut de la seva immortalitat. En un moment determinat els carnissers de Glanton decideixen aturar la matança per iniciar un nou extermini: la llei de la selva es comença a imposar. Enmig d?aquest malson, un noi de catorze anys es veurà obligat a enfrontar-se al món.





Els veïns de Mount Salus, Mississipí, sempre han tingut una bona imatge del jutge McKelva. Un home discret, responsable, i que transmet tranquil·litat a tothom. Reuneix totes aquelles qualitats que un bon jutge ha de tenir. Però deu anys després de la mort de la seva adorable primera esposa, el jutge es torna a casar, aquest cop amb Wanda Fay, una dona molt més jove que ell, frívola i poc apreciada entre els veïns. Ningú no entén perquè s’hi casa, ni tan sols la seva estimada filla Laurel, que té serioses dificultats per acceptar-la.

Serà molts anys més tard, quan torni a Mount Salus per cuidar el seu pare malalt, que la Laurel estirarà el fil d’alguns antics records de la seva família i començarà a entendre les peculiaritats de la seva educació i tota la veritat sobre la relació entre els seus pares i ella mateixa.



  

premi de literatura Eròtica la Vall d'Albaida i acabada de publicar Bromera




L´aparició, ara fa dos anys, del primer volum de les memòries de Jordi Pujol va suposar un autèntic impacte popular. Si aleshores Jordi Pujol esbossava les línies mestres de la seva personalitat i de les seves conviccions, en aquest segon volum (que s´obre amb la investidura com a president de la Generalitat) parla amb franquesa i vivacitat d´episodis crucials de la nostra història recent, com el 23-F i el paper d´alguns polítics en l´intent de cop d´estat; la solitud d´Adolfo Suárez; la querella de Banca Catalana (vista com una jugada indigna del govern de Madrid); la complexa situació de CiU davant el referèndum de l´OTAN; l´Operació Reformista de Miquel Roca; la creació de TV3 enmig d´entrebancs constants; els Jocs Olímpics de Barcelona, i també del seu relleu dins de Convergència... S´hi inclouen documents inèdits de gran importància històrica, com, per exemple, una carta al rei Joan Carles i una altra a Felipe González en moments especialment delicats. És difícil que deixi indiferent.