dimarts, 28 de juliol del 2009

35.000 llibres del fons de la Biblioteca de Catalunya ja estan disponibles a Internet a través de Google Llibres

Més de 35.000 títols del fons de la Biblioteca de Catalunya ja han estat digitalitzats per Google en el marc de l’acord entre ambdues parts signat a principis de 2007. Per mitjà d’aquest acord, la Biblioteca de Catalunya es va adherir al Projecte de Biblioteques de Google (Google Llibres) per digitalitzar els llibres dels seus fons no subjectes a drets d’autor i posar-los a l’abast dels usuaris d’Internet. És previst que Google arribi a digitalitzar en els pròxims anys uns 100.000 llibres del fons de la Biblioteca de Catalunya.




El conseller Tresserras durant la seva intervenció en la presentació



El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat en la roda de premsa de presentació de les dades que “el balanç d’aquesta col·laboració amb Google és extremadament positiu i favorable perquè la cultura catalana comença a estat digitalitzada i disponible a la xarxa per a tothom”. Tresserras ha expressat “la voluntat de persistir en aquest projecte i d’anar-ho ampliant” i ha citat altres iniciatives de digitalització de la cultura catalana com l’Anella Digital, la visita virtual del MNAC o el web patrimoni.gencat.cat. El conseller ha destacat també que aquesta iniciativa s’inscriu en “l’aposta decidida per la digitalització com a factor de modernització de la cultura catalana”.

En la presentació del balanç de l’acord entre la Biblioteca de Catalunya i Google, també ha intervingut el responsable de Google Llibres, Luis Collado, que ha presentat la interfície en català del cercador de llibres de Google (
http://books.google.cat/), disponible en 42 llengües. Collado ha revelat que el català és la 14a llengua més utilitzada a Google Books. Per la seva part, la directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, ha destacat “l’aportació de la informàtica que permet fer accessible la cultura catalana al món sencer”.

Els 35.000 llibres digitalitzats fins ara ocuparien en suport paper 917,6 metres lineals de prestatgeria. Entre aquests títols, la majoria editats al segle XIX, es troben: Don Joan de Serrallonga, de Víctor Balaguer (1868); Cuentos del avi, de Serafí Pitarra (1867); Crónica Catalana, de Ramon Muntaner (traducció al castellà d’Antoni de Bofarull, 1860); Diccionario catalán-castellano, de Magí Ferrer (1854); Poesias, de Joaquim Rubió i Ors, lo Gaiter del Llobregat (1841); Espill o Llibre de les dones, de Jaume Roig (1865), El criterio, de Jaume Balmes (1862), Commentaria sive glossemata ad vtiliorem qvanda mex constitvtionibvs, de Francesc Ferrer i Nogués (1617), o Los Trovadors moderns: col-lecció de poesías catalanas compostas per ingenis contemporáneos (1859), una col·lecció de poesies catalanes publicades per Salvador Manero el 1859.

L’objectiu de Google amb la digitalització de llibres és democratitzar l’accés a la informació, de manera que qualsevol usuari d’arreu del món pugui descobrir, llegir o, fins i tot, descarregar llibres de domini públic, és a dir, exempts de drets d’autor del portal de Google Llibres.

La Biblioteca de Catalunya, fundada el 1907, va ser una de les primeres biblioteques europees a participar en el projecte, juntament amb altres com la Biblioteca de la Universitat d'Oxford i la Biblioteca Històrica de la Universitat Complutense de Madrid. Disposa, a més, d’un fons de més de tres milions de documents en diferents suports, com ara llibres, revistes, diaris, manuscrits, gravats o enregistraments sonors. Té com a funcions recollir, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana; vetllar per la conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic i tenir la condició de centre de consulta i recerca científica de caràcter universal.

Entre les iniciatives vinculades amb la digitalització, la Biblioteca de Catalunya ha impulsat també projectes com: l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, Revistes Catalanes d’Accés Obert i Patrimoni Digital de Catalunya
.





[Font : Nota de premsa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya]